Kahve Değirmenleri ve Öğütücüleri

Kahve Değirmenleri ve Öğütücüleri

Kahve Değirmenleri ve Öğütücüleri


Bıçaklı Değirmenler:

Piyasanın en ucuz kahve değirmenidir. Çok detaya girmeden kısaca kahve blender’i olarak tanımlayabiliriz. Kahve öğütülürken kahve çekirdekleri üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur.

Bıçaklar dönerken rastgele uçan kahve çekirdeklerini keserek parçalar. Hatta kesilmiş bir kahve çekirdeği parçası bıçaklar dönerken tekrardan kesilebilme riski bulunmakta ve bu öğütülen kahvenizin farklı boyutlarda öğütmesine sebep olur, bu durumda demleme esnasında homojen/ eşit demlenmiş bir fincan kahve elde etmenizi imkânsızlaştırır. Bunun dışında bıçaklar dönerken oluşan yüksek ısı ve motorun verdiği yüksek ısı dolayısı ile kahve çekirdeklerinizi yakmanıza sebep olabilir.




Yassı Diskli Kahve Değirmenler:

Bu değirmenlerde diskler üst üstedir, öğütme derecesi disklerin arasında ki mesafe ile ayarlanır. Diskler arasında ki mesafe ne kadar büyürse kahveyi o kadar kalın öğütür ve ne kadar yakınlaşırsa o kadar ince öğütür. Bu kahve değirmenlerinin dezavantajı çok ince öğütememesidir. Ne kadar inceye ayarlanırsa diskler bir birine yakınlaşır ve birbirine değer bu bir disklerin ısınmasına neden olur. Bu nedenden dolayı da kahvenin ısınıp zarar görmesine neden olabilir, diğer konu ise disklerin birbirine değmesinden dolayı disklerin zarar görme olasılığıdır.
Yassı diskli değirmen alırken dikkat etmemiz gereken noktalar biri, disklerin paslanmaz çelik veya seramik olmasıdır. Kahve öğütülürken ortaya çıkan yağlar, ileride metal olmayan disklere zarar verir buda öğütücümüzün kahve çekirdeklerini homojen bir şekilde öğütmesini engeller. Diskler ne kadar büyük olursa ısınma o kadar az olur. Zamanlamalı veya manüel, kademeli veya kademesiz olarak çeşitli özelliklere sahiptir.
Yassı Diskli öğütücülerin Konik Diskli öğütücülere göre, öğütülen kahve çekirdeklerinde çikolata ve karamel tatlılığını öne çıkardığı öngörülür.



Koni Diskli Kahve Değirmenleri:

Biraz daha tuzlu olmasından dolayı pek tercih edilmez ama unutmamamız gereken konu ucuz etin tadı yavan olurmuş. Kesinlikle daha uzun ömürlüdür ve daha az bakım ister. Bu değirmenlerde disklerin çalışma şekli yassı disklerdeki gibidir ne kadar bir birlerine yakın ayarlanırsa ince çeker ve uzaklaştıkça kalın çeker. Burada incelik ayarlaması diskler çalışırken yapılır. Bu da ayarlamanın yapılmasını zorlaştırır. Bu disklerde metal olması çok önemli değildir. Kahvenin tadını etkilemez ama uzun ömürlü olması nedeni ile tercih edilmelidir. Konik öğütücülerin, Yassı Diskli öğütücülere göre, öğütülen kahve çekirdeklerinde meyvemsi ve narenciye tonlarını öne çıkardığı öngörülür.



Kademeli Kahve Değirmenleri:

Burada önem verilmesi gereken kademenin çokluğudur. Ne kadar çok kademesi olursa o kadar ince ve o kadar kalın ayarlanabilir. Her kahve demleme tekniğine göre kahvenin inceliği farklılık gösterir, bu yüzden farklı kahve demleme teknikleri kullanımı açısından önemlidir. Bir düğme veya kol sayesinde belli başlı kademelerde incelik ayarı yapılır. Dezavantajı fabrikanın ayarına bağlı kalırsınız. Ufak ayarlamalar, kahvenizin tadında büyük değişikliklere neden olabileceğini unutmayınız. Bunun dışında kahvenin inceliği ile oynamanız mümkün değildir. Disklerin Seramik veya paslanmaz çelik olmasına dikkat edilmelidir.



Kademesiz Kahve Değirmeni:

Profesyonellerin ve kahve severlerin ince ayarlar yapıp, maksimum tat ve aromayı elde etmeleri için ince ayarlar yapmanız mümkündür. Daha önce de bahsettiğimiz gibi her kahve demleme tekniğinin kendi ait bir inceliği vardır. Bunun yanı sıra kavrulma seviyesine ve tazeliğine göre de ince ayarlar yapmak durumunda kalabilirsiniz. Belli başlı fabrika ayarlarına bağlı kalmadığınızdan dolayı kahvenizin inceliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Diğer değirmenlerde olduğu gibi disklerin seramik veya paslanmaz çelik olmasına dikkat etmelisiniz.



Porta Filtre içine öğüten:

Nitelikli Kahve/ Specialty Coffee işletmelerinde tercih edilen bir özelliktir. Kahveyi demlemeden önce direkt porta filtreye öğütür. Zaman ayarlamalı, gramaj ayarlamalı ve manüel olmak üzere 3 farklı türü bulunur. Gramaj ayarlamalı olanı en yeni nesil olanıdır. İstenilen gramaja göre kahveyi taze olarak öğütür. Zaman ayarlamalı olan değirmenlerde belli bir süre içerisinde, belli gramajda kahve öğütür. Gün içerisinde birkaç kere ayarlanması gerekir. Ortamın sıcaklığına, nem oranına, değirmenin kullanım yoğunluğuna vs. değişir. Bazı öğütücüler de porta filtreyi kahveyi öğütürken elinizle tutmanız gerekir, bazılarında ise porta filtre için bir hazne bulunur ve ona takıp başka işler yapmanız mümkündür.
Rezervuara göre avantajları:
-Taze kahve öğütür.
-Öğütme derecesi her öğütüm için anında ayarlanabilir.
-Direkt porta filtreye öğütür.



Rezervuara öğüten:

Bunlar biraz daha eski tip değirmenlerdir. 1930’lu yıllarda üretilmiştir ve hala kullanılmaktadır. Porta filtreye öğüten değirmenler kadar kullanışlı değildir. Kahve bir hazneye öğütülür ve haznede bulunan bir kaşık yardımı ile manüel olarak porta filtreye aktarılır. Bu sistemde kahve israfı yüksektir. Rezervuarda uzun süre bekleyen kahvenin de bayatlamasına neden olur. Öğütüldükten hemen sonra tüketilmelidir. Ayarlama yapıldığında rezervuarda ki kahveyi atmak zorunda kalırsınız ve ayarlaması daha zordur. Dozaj konusuna zorluk çekilebilir. Kaşığın içine dolduğu kadar porta filtreye aktaracağında her devasında farklı dozaj kahve porta filtreye aktarılır.



El Değirmeni (Manuel Hand Grinder):

Gezginler ve sıkça seyahat eden, güzel bir kahveden ödün vermek istemeyen, kahve tiryakileri için mükemmel çözüm. Tabi ki evde de bütçenize göre bir değirmen arıyorsanız en iyi çözüm. Seramik, Paslanmaz Çelik vb. materyallerden olmak üzere birçok çeşidini piyasada bulmanız mümkün.



kaynak