Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1961 yılında yayımlanmış romanıdır. Türk insanının Doğu ile Batı arasında bocalamasını irdeler ve metafiziği, modernleşmeyi ele alır.
Romanda; çocukluğu II. Abdülhamit döneminde geçen, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde de yaşayan Hayri İrdal'ın anıları şeklinde kurgulanmıştır. Osmanlıca ve Farsça kelimelere sıkça başvurulmuştur. Anlatımı akıcıdır ve okurken eski kelimeler kullanılmasına rağmen sıkıcı değildir. Roman dört bölümden oluşmaktadır: Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru, Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.
Türk edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Son yıllarda Almanya, Fransa, Amerika ve Arnavutluk'ta kitapları basıldı. Yurt dışında bu ilgi hızla artıyor. Bir yıl içinde 14 ülkeye Huzur'un ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nün çeviri hakları satıldı.
-Gülüşü, bana kaybettiğimi sandığım her şeyi bir lahzada iade etti.
-Biraz sonrası dediğimiz şeyden korkuyorum.
ses çok mahzundu. Ancak ölenler böyle darılabilir, dargın konuşabilirdi.
-Hepimiz kendi masallarımızın kurbanıyız.
-Ben size değil, kendime dargınım!
-Fakat neyi anlatabilirdim, kime anlatabilirdim? İnsan neyi anlatabilir? İnsan insana, insanlara hangi derdini anlatabilir? Yıldızlar birbiriyle konuşabilir, insanlar birbiriyle konuşamaz.